Архив - Новини 2011-2013
 
 


Тракийски дружества
Делегация от Съюза на тракийските дружества с традиционен ритуал пред паметника на Капитан Петко Войвода в Рим

Автор: Ваня Ангелова Иванова

В изпълнение на План програмата на Съюза на тракийските дружества в България  за 2013 г. делегация в състав: Милен Люцканов – заместник - председател на СТДБ, Елена Мурджева - председател на поморийското тракийско дружество и  член на ВК на СТДБ, Кирил Киряков - председател на ТД „Лазар Маджаров” в Сливен и член на ВК на СТДБ, Ваня Ангелова Иванова - медиен съветник и редактор на сайта  на СТДБ, посети Рим.

Българската делегация пристигна във Вечния град на 2 юни – ден, в който Италия празнува националния  си празник с традиционен военен парад и полагане на лаврови венци край гроба на Незнайния воин на площад "Венеция". В празничния календар на италианците 2 юни бележи деня, в който през 1946 г. те отричат монархическата система и избират републиканска форма на управление.

В българския календар 2 юни е ден, в който свеждаме глави и коленичим, за да отдадем почит на загиналите за свободата на Отечеството. Делегацията на СТДБ почете 2 юни с традиционен ритуал пред паметника на Капитан Петко Войвода, който от декември 2004 г.  извисява ръст редом със статуята на Гарибалди на легендарния хълм "Джаниколо" (хълмът на гарибалдийци) над Рим. В тържествения ритуал, включващ минута мълчание и венец цветя, бе събрана огромната признателност на тракийци към  Капитан Петко Войвода, който посвещава целия си живот на възвишения идеал за освобождението на българите от Беломорието и връщането им в пределите на Отечеството, за свобода и независимост на България и на Балканите. Припомняме си участието му в Критското въстание, в което легендарният български войвода се сражава редом с Джузепе Гарибалди за освобождение на Крит – един уникален случай в историята на освободителните борби, когато италианец и българин  се борят рамо до рамо за свободата на друг народ.

На хълма над Вечния град с огромно вълнение осъзнаваме, че редом с останалите гарибалдийци Рим е приел и признал  великото дело на легендарния български войвода,  пред който тракийци редовно засвидетелстват признателност. Тази година на 2 юни, редом с тракийци пред паметника на Капитан Петко Войвода застанаха и  представители на българското посолство в Рим, за да отдадат почит пред безсмъртието на борците за свобода. Седмица преди това официална българска делегация, водена от служебния премиер Марин Райков  за първи път включи паметника на Войводата в своя маршрут и почете паметта му с венец.

Следващата спирка на делегацията от СТДБ беше площад "Торвалдсен", на който  в близост до парка "Вила Боргезе" извисява ръст паметникът на Иван Вазов. Пред бронзовия монумент тракийските представители осъществиха трогателна среща с ученици и учители от българското училище в Рим, дошли да рецитират стихове на Патриарха на българската  литература. Директорката на училището сподели своята гордост от това, че възпитава и поддържа патриотичен дух и традиции, преподавайки български език, литература и история на българските деца, живеещи в Рим.

В ранния следобед българската делегация се отправи към  площад "Ди Треви", на който един срещу друг са разположени  внушителното бароково творение на Николо Салви – „Фонтан ди Треви“ и църквата "Св. Викентий и Анастасий", предоставена от папа Йоан Павел ІІ на българската православна общност в Рим.

Превъзбудена българска реч и двама свещеници, извършващи богослужение на открито пред затворения храм, опасан с въжета, привлече вниманието ни. Възхищението от бароковия шедьовър на Салви отстъпи място на делничните проблеми, съпътстващи живота на българската общност в Рим, чиито представители споделиха, че не могат да използват пълноценно Божията обител, окупирана и затворена от румънски свещеник, който под претекст, че е пратен от Ватикана, за да отговаря за храма, в продължение на две години възпрепятства нормалната работа на българската църковна общност. Отец Климент Бобчев разказа, че църковната община на практика е била принудена да прекрати богослужебната, духовната и училищната си дейност в храма и вече се чудят откъде да търсят помощ за решаването на проблема.

Делегацията от Съюза на тракийските дружества изслуша с внимание тревожните факти и прие присърце молбата на българската църковна общност да  съдейства за намиране на път, водещ до отваряне на църквата "Св. Викентий и Анастасий“ за българите, живеещи във Вечния град.

Последвалата обиколка из символите на Рим – Пантеонът, Капитолият, Колизеумът, базиликата "Сан Клементе", съхранила тленните останки на Свети Константин-Кирил Философ, църквата „Св. Петър” и Ватиканските музеи, в които е съсредоточено невероятно културно и историческо богатство, свидетелстващо  за развитието на хилядолетна цивилизация и възможността да се докоснем до нейното великолепие, бе съпроводена с горчив привкус от  чутото и видяното пред църквата "Св. Викентий и Анастасий“. Тъжни факти и неприятна гледка, съзерцавана с любопитство и неразбиращи погледи от многобройните туристи, преминаващи  ежедневно през центъра на Рим.

На тръгване от Вечния град обещаваме да дадем своя принос, за да помогнем Божията обител "Св. Викентий и Анастасий“ отново да стане дом на българите в италианската столица. Защото, ако е вярна метафората, че всички пътища водят към Рим, не може да няма път, водещ до отварянето на храма за нормална работа на българската църковна общност.

 


 

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн