Актуално - Позиции
 
 


Тракийски дружества
Декларация на ВК на СТДБ

С удовлетворение ще подчертаем, че СТДБ успя да изведе тракийския въпрос като общонационален, който бе защитен от българския президент във вътрешен и международен план. Нещо повече, той стана предмет на разговорите между президентите на Република България и Турция, между премиера Борисов и президента Ердоган по време на Българското европредседателство.

Дейността на СТДБ през 2019  година ще бъде свързана с укрепване и развитие на организацията и с противопоставяне на всякакви опити тя да бъде дестабилизирана от чужди на тракийци и на България сили в бързо променящите се вътрешни и международни реалности. Ще продължим последователно да отстояваме нашите позиции, които са исторически и международно-правно обосновани. Нашата работа по защитата на интересите и правата на тракийските българи през последните десетилетия навлиза в нови геополитически реалности, които се характеризират с движение  към мултиполярен свят и връщане към националните интереси и националните идентичности при засилващи се противоречия, в т.ч. и на Балканите между Великите сили, от които зависи решаването на тракийските проблеми.

В новите реалности Съюзът на тракийските дружества в България ще продължи да работи за запазването на културното наследство на тракийските българи и за решаването на въпросите, свързани с моралните и имуществените им права, като търси подкрепа за тракийската кауза от експерти от всички политически партии и институции, а също така и от големите геополитически сили и международната общественост. 

2019 се очертава като година на предизвикателства и изпитания и за Балканите, където вече прозират намеренията на определени сили за новото им прекрояване и създаване на предпоставки за Велика Албания в контекста на процесите в Македония и засилващите се позиции на Турция. Това ще изисква  непрекъснат анализ и активна позиция на СТДБ, съобразена с тенденцията на обръщане отново към националните интереси и идентичности, противопоставяйки се на опитите да бъде заличена паметта и манипулирана истината за тракийските българи. 175-тата годишнина от рождението на Капитан Петко Войвода ще превърнем в национално събитие, което ще се опитаме да стигне до всички българи у нас и по света.

Ще бъдем безкомпромисни спрямо тези, които искат да дестабилизират организацията, обслужвайки съзнателно или не чужди интереси. Ще засилим своята международна активност в контекста на настъпващите промени. Ще  продължим да поддържаме балансирани отношения с новите ръководители в Брюксел в информирането им и търсенето на принципна  подкрепа за тракийската кауза. Ще имаме готовност за контакти и разговори с новоизбраните български евродепутати. Ще засилим информационната работа с Русия, САЩ, Китай и т.н. Ще реагираме на продължаващите опити на Турция да се меси във вътрешните работи на България, използвайки като инструмент исляма и българските турци. Ще търсим възможности за работа с неправителствени организации, както и други способи и средства за още по-успешна дейност на СТДБ във вътрешен и международен план. Защото в новите условия нашата дейност за защита на българските интереси в един все по-нестабилен и трудно прогнозируем свят, ще става все по-актуална!

Съюзът на Тракийските дружества в България и занапред ще отстоява единството на организацията на принципна основа в защита на тракийската кауза и  националните интереси!

София, 26 януари 2019 г.
 

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн