Архив - Новини 2018-2019
 
 


Тракийски дружества
Възпоменателно тържество по повод 105-години от заселването на малоазийските българи в с. Лъджа

На 24 август 2019 година, под мотото „Нищо не е забравено, завръщане към корените” в Ивайловград бе проведено възпоменателно тържество по повод 105-години от заселването на малоазийските българи в с. Лъджа (днес кв. на Ивайловград).  Организатори на тържеството бяха Инициативен комитет от тракийци, Община Ивайловград, Централен Клуб на малоазийските българи към СТДБ.

В слънчевия съботен ден в църквата „Св. Св. Константин и Елена” местният свещеник Здравослав отслужи водосвет, а на обяд беше раздаден безплатен курбан за здраве на участниците на тържеството.

Вечерната програма започна с поднасяне на венци и цветя пред паметната плоча от името на Кмета на Община Ивайловград - г-жа Дияна Овчарова, от Председателя на Централния клуб на малоазийските българи към СТДБ - г-н Ангел Петров, от  Общинския съвет в Ивайловград, от Тракийско дружество „Яни Попов”, от читалища и обществени организации от гр. Ивайловград.

Официалното откриване на възпоменателното тържество бе извършено в  залата на читалище „Пробуда 1914”. Недялка Янева - потомка на малоазийски българи от с. Орешино рецитира стихотворение на Никола Попов - бивши жител на Ивайловград и потомък на тракийския воевода Яни Попов. Представители на тракийската певческа група при тракийско дружество „Яни Попов” представиха етюд от бита на първите малоазийски български семейства в Лъджа.
Слово за събитията произнесе г-жа Величка Чорбаджиева-директор на историческия музей в Ивайловград.

Председателят на Централния клуб на малоазийските българи към СТДБ, прочете поздравителен адрес до участниците в тържествата от името на Кр. Премянов - Председател на Съюза, който беше последван от бурни аплодисменти.

Беше изнесен концерт, в който участваха фолклорен смесен хор при тракийско дружество „Яни Попов“, певческа група при клуба на пенсионерите в с. Плевун, танцова формация при читалище „Пробуда” в гр. Ивайловград.

Тържеството продължи с народно веселие и хора на площада на Лъджа до късните часове на деня.

Ангел Петров

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн