Архив - Новини 2018-2019
 
 


Тракийски дружества
Възпоменателно тържество по повод 105-години от заселването на малоазийските българи в с. Свирачи

На 31-ви август 2019 г. жителите на ивайловградското село Свирачи отбелязаха 105 годишнината от завръщането на малоазийските българи в Майката Родина. Съборът стана повод хората да се върнат към родовите си корени и да се поклонят пред подвига на своите предци, които столетия наред са съхранили своя бит и култура далеч от Родината.

През XVI, XVII и XVIII в. цели български  родове от Чирпанско, Старозагорско, Ямболско, гонени и преследвани от османските поробители, от кърджалии и даалии, търсейки по-спокоен живот и сигурност, се преселват в Мала Азия. Там създават около тридесетина български села в едни от най-труднодостъпните райони на Чанаккале, Бурса и Коджаели, встрани от главните пътища. Жителите на тези села се занимават със земеделие, овощарство и животновъдство, пазят българското си национално съзнание, бит, език, християнска вяра и традиционна българска народна култура.

По време Балканската война (1912-1913 г.), в която България и балканските ѝ съюзници воюват срещу Турция, българите от малоазийските села са мобилизирани в турската армия и изпратени на фронта срещу България, Сърбия, Гърция и Черна гора.  Някои от мобилизираните в турската армия, малоазийски избягали в България, а други преминали в българските войскови части на фронта. Бягствата на българите от турската армия и преминаването им на българска страна поражда враждебността на властите към семействата на бегълците, които били подложени на насилия и грабежи.

В обстановката на несигурност, опасности и насилия през 1914 г. започва изселването на малоазийски българи, които търсят и намират подслон в Майка България, заселвайки се в с. Свирачи, Лъджа, Белополяне  и др.

Честванията по повод 105-години от заселването на малоазийските българи в Свирачи бяха отбелязани с богата програма, подготвена от Инициативен комитет на кметството в село Свирачи и Община Ивайловград.

На тържеството в Свирачи присъстваха Д. Овчарова - кмет на община Ивайловград, Тянка Димитрова - кмет на с. Свирачи, Кирил Сарджев - заместник председател на ВК на СТДБ и председател на ТД „Георги Сапунаров” в Хасково, потомци на малоазийски българи и тракийци, които имат обща съдба, участ и интереси.

К. Сарджев прочете приветствие към потомците на малоазийските българи от Кр. Премянов - председател на Съюза на тракийските дружества в България, организация, която отстоява общата патриотична кауза на тракийските и малоазийски българи.


 

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн