Архив - В медиите 2011-2019
 
 


Тракийски дружества
Ново дружество ще брани паметта на тракийци в Бургас. Черноморски фар, 14.12.2017 г.

Тракийско дружество „Странджа“ има амбицията да събере онези хора, които поискаха още след излизането на „Антим I“ от Съюза на тракийските дружества в България, да останат в него. То е отворено, разбира се, за всички, които искат да се присъединят към възстановеното дружеството, част от Съюза на Тракийските дружества в България. Това стана ясно вчера на нарочна пресконференция.

„Обединение, обединение и пак обединение. Това е мотото ни за решаване на всякакви проблеми. Ние не желаем да се конфронтираме с когото и да било. Зад нас застава Съюзът на тракийските дружества, също така и регионалният съвет. Тракийци са уведомени“, коментира пред присъстващите председателят Стефан Колев. Той обясни, че учредителите са 36 души, от които е избран и седемчленен управителен съвет. Сред тях е и народният певец Лазар Налбантов, бивш председател на другото тракийско дружество „Екзарх Антим I“ в града.

„Лично аз уведомих председателя Тодор Ангелов за създаването на тракийско дружество „Странджа“. Тракийската кауза смятам, че е над личната“, категоричен е Колев, който коментира, че основната цел е да се запази паметта на тракийци. За това дружество „Странджа“, което е в процес на регистрация вече е изработило програма с над 50 събития за следващата година, свързани с паметта на тракийци. За сега седалището на „Странджа“ ще бъде в дома на НХК.

На този етап ръководството на тракийско дружество „Странджа“ няма намерение да предявява претенции за имота, в който се помещава другото бургаско дружество. Издръжката си от „Странджа“ виждат като нестопанска организация чрез кандидатстване по различни програми и от дарения на симпатизанти. А председателят на УС на ТД „Странджа“ Стефан Колев, категорично заяви пред присъстващите, че няма да получава възнаграждение за работата си.
На представянето на дружеството присъства Гено Пухов, в качеството си на член на Върховния комитет и председател на созополското тракийско дружество „ Яни Попов“ и Михаил Вълов – заместник председател.

Коледен концерт по повод 173 години от рождението на капитан Петко войвода подготвя Тракийско дружество "Странджа“ - Бургас, със съдействието на народно читалище "Преображение - 2017 Бургас" и Военен клуб – Бургас.

В празничния спектакъл ще участват фолклорна формация „Тракийче”, детски фолклорен ансамбъл "Трите пъти", фолклорен ансамбъл "Лукойл", танцов ансамбъл "Лазур" и оркестър "Жарава". На сцената на Военния клуб ще се изявяват популярните и обичани странджански певци Ирена Станкова и Лазар Налбантов. Специални гости ще бъдат дует Тодор и Донка Кожухарови. Входът е свободен.

Концертът е от 18.00 часа на 17.12 в залата на Военен клуб – Бургас.

http:// http://faragency.bg/bg/novo-druzhestvo-shte-brani-pametta-na-trakiytsi-v-burgas/index0.html

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн