Архив - Новини 2016-2017
 
 


Тракийски дружества
В Бургас бе възстановено 120-годишното тракийско дружество „Странджа”

На 14 декември 2017 г. в Бургас бе възстановено тракийско дружество „Странджа”. Това е дружеството, създадено от Капитан Петко Войвода, което  поставя началото на националната тракийска организацияСъюз на тракийските дружества в България, чиито учредителен конгрес се провежда през февруари 1897 г.

Възстановеното дружество си  поставя за цел да обедини всички тракийци, които поискаха след излизането на ТД „Екзарх Антим I“ от Съюза на тракийските дружества в България (СТДБ), да бъдат част от СТДБ. ТД „Странджа” е отворено за всички, които искат да се присъединят към възстановеното дружеството, което е част от Съюза на тракийските дружества в България.

Учредителите на ТД „Странджа” избраха седемчленен управителен съвет, в който влизат историкът и  народен певец Лазар Налбантов, Мариян Калфов, който е внук на бившия председател на ТД „Странджа“, Стойно Петров от младежката организация на Съюза, народната певица Ирина Станкова, университетският преподавател доц. д-р Пенка Георгиева и Янка Шурелова. За председател на ТД „Странджа” беше избран общинският съветник - Стефан Колев.

На представянето на дружеството присъстваха Гено Пухов – заместник-председател на Върховния комитет на СТДБ и председател на Регионалния съвет на СТДБ в Бургаска област и Михаил Вълов - заместник- председател на ЦР на СТДБ.

По време на пресконференция, на която бе представено възстановеното дружество Гено Пухов заяви: „Обединение на всички тракийци е нашата кауза. Обединение имаше и около кандидатурата на Стефан Колев за председател, защото е миротворец. Обединение е и мотото на Съюза на тракийските дружества в България за решаването на кардинални въпроси от национално значение. За нас Тракия е кауза, която стои над личността”.

Запомнящо се изказване направи и председателят на ТД „Странджа” Стефан Колев, който акцентира в словото си на следното: „Обединение, обединение и пак обединение. Това е мотото ни за решаване на всякакви проблеми. Ние не желаем да се конфронтираме с когото и да било. Зад нас застава Съюзът на тракийските дружества, също така и Регионалният съвет в Бургас. Тракийската кауза за нас стои над личната“. Той подчерта, че основната цел е да се запази паметта на тракийци. Във връзка с това дружество „Странджа” е изработило програма за 2018 г. с над 50 събития, свързани с паметта на тракийци.

Първата мащабна проява на ТД „Странджа”, която ще бъде осъществена със съдействието на народно читалище „Преображение - 2017 Бургас” и Военния клуб в града,  е предстоящият Коледен концерт, посветен на 173 години от рождението на Капитан Петко Войвода. В празничния  концерт ще участват фолклорна формация „Тракийче”, детски фолклорен ансамбъл „Трите пъти”, фолклорен ансамбъл „Лукойл”, танцов ансамбъл „Лазур” и оркестър „Жарава”. На сцената на Военния клуб ще се изявяват популярните и обичани странджански певци Ирена Станкова и Лазар Налбантов. Специални гости ще бъдат дует Тодор и Донка Кожухарови.

Концертът е от 18.00 часа на 17 декември 2017 г. в залата на Военен клуб - Бургас. Входът е свободен.

Информация за медийното отразяване на пресконференцията на възстановеното тракийско дружество „Странджа”,   са публикувани на сайта в рубриката АКТУАЛНО - В МЕДИИТЕ.

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн