Архив - В медиите 2011-2019
 
 


Тракийски дружества
Попова иска справедливост за тракийските бежанци

"Нека си помислим какво се е случвало тук по нашите земи, докато в Западна Европа пишеха харти за правата на човека", призова вицепрезидентът

"Няма как да си добър държавник, ако нямаш историческа памет. Трябва да повтаряме това не за да досадим, а за да мотивираме всички политици, да познаваме и уважаваме себе си, за да ни уважават и другите и да чуват нашата дума". С тези думи вицепрезидентът Маргарита Попова се обърна към наследниците на бежанците от Беломорска и Одринска Тракия и Мала Азия по време на Петата национална среща под надслов "Завръщане към корените", която се проведе в БАН. "Няма как в този ден първо да не си спомним историческата истина – ние я знаем и не я забравяме. Отмъщение не искаме, искаме да бъдем добри граждани и да живеем в мир и добруване с всички, но живот в името на истината и допълнен на всяка цена с историческата справедливост", добави вицепрезидентът.

Маргарита Попова посочи, че трудно ще направим истинската европейска идея жива, без Европа да познава историята на Балканите, защото нашите страдания не са по-малки от тези на Западната Европа. "Нека си помислим какво се е случвало тук по нашите земи, докато в Западна Европа пишеха харти за правата на човека", призова Попова. "Вие чакате към историческата истина да добавим историческата справедливост", обърна се тя към наследниците на тракийските бежанци.

Вицепрезидентът обърна специално внимание на "непоследователното поведение на политици и дипломати, които знаейки истината, не успяват да сложат до нея историческата справедливост. Няма да имам мира, докато нашата пуста политика не разбере тази пуста бежанска съдба и тази историческата истина", завърши Маргарита Попова.

''Голяма грешка е да забравяме нашата духовна връзка с православните народи от Русия и Украйна, както и че дължим свободата си на великия руски народ'', настоя от своя страна председателят на Съюза на тракийските дружества Красимир Премянов. Той посочи, че всички наследници на разорените тракийски българи искат ''морално обезщетение и възмездие и не са се отказали да го търсят''. "Понесли сме тежко поражение върху народа и нацията и без да ангажирам с тази позиция вицепрезидентът Попова считам, че държава трябва да се извини и на българския тракийски народ за извършените погроми и геноцид", категоричен бе Премянов.

По-рано Попова и Премянов присъстваха на панихида в храма "Св. Александър Невски" в памет на бежанците от Беломорска и Одринска Тракия и Мала Азия. Няколко десетки граждани, основно наследници на разорените преди 101 години тракийски българи, запалиха свещ в памет на своите предшественици и жертви на четирите бежански вълни от началото на 20 век.

/Преса, 26.04.2014
 

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн