Архив - Новини 2016-2017
 
 


Тракийски дружества
Тракийци се поклониха пред Капитан Петко Войвода по повод 116 години от смъртта му

На 7 февруари 2016 г., се навършиха 116 години от гибелта на Капитан Петко Войвода - национален герой, който защитава онеправданите родопчани и посвещава живота си на борбата за освобождение на българите от Беломорска Тракия.

Тракийци в цялата страна се преклониха пред паметта на своя патрон и положиха венци и цветя пред паметниците на Войводата.

Варна отбеляза 116-та годишнина от смъртта на Капитан Петко Войвода със заупокойна молитва, отслужена от свещеници от Варненска и Великопреславска митрополия, и полагане на венци и цветя.

На поклонението присъстваха Р. Вълчева – председател на ТД „Капитан Петко Войвода” – гр.Варна, Кр. Премянов – председател на СТДБ, Ив. Портних – кмет на гр. Варна, областният управител Стоян Пасев, командирът на ВМС контраадмирал Митко Петев, генералният консул на Руската Федерация във Варна Сергей Лукянчук, представители на тракийските дружеств , ученици от варненското ОУ "Капитан Петко войвода", граждани и гости на морската столица.

Слова за живота и делото на Капитан Петко Войвода произнесоха Румяна Вълчева - председател на Варненското тракийско дружество, носещо името на Войводата,  Красимир Премянов - председател на Съюза на тракийските дружества в България и контраадмирал Митко Петев - командир на ВМС.

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн