Актуално - Новини
 
 


Тракийски дружества
Златен медал „Капитан Петко войвода“ с лента за Георги Йорданов

На 21 юни 2024 г. председателят на СТДБ Красимир Премянов награди Георги Йорданов за заслугите му към българската култура със златен медал „Капитан Петко войвода“ с лента.

Патриот и родолюбец, Георги Йорданов оставя трайна следа след себе си като министър на културата (1986-1989 г.). Уважаван от поколение учени, актьори, музиканти, художници и творци. Носител на множество награди. Два пъти е награждаван с най-високия орден на социалистическа България - „Георги Димитров“, и веднъж с орден „13 века България“.

През 2023 г. когато по случай 24 май е награден с най-високото отличие на Министерство на културата  - „Златен век с огърлие“,  министър Найден Тодоров обявява, че по мнение на творци, Георги Йорданов е определян като „най-добрия министър на културата“ в ново време. Какво по-голямо признание от това!

По образование Георги Йорданов е юрист, работил е като прокурор в Сливен. Политическата му кариера започва като секретар на ГК на ДКМС, завеждащ отдел „Пропаганда и агитация“ в ОК на БКП. В продължение на 9 години - от 1979 до 1987 г. е вицепремиер.  През 80-те години на XX в. е бил председател на Съвета за духовно развитие при Министерския съвет, Министър на културата, науката и просветата в правителството на Георги Атанасов от 19 август 1987 до 4 юли 1989 г., Народен представител е между 1971 и 1990 г. В периода от 2 февруари 1982 до 19 август 1987 г. е председател на Комитета за култура. Големи са заслугите му за развитието и утвърждаването на българската култура, за организирането на грандиозните чествания за 1300-годишнината на българската държава,  за  построяването на НДК и др.

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн