Архив - Събития-Национални 2011-2023
 
 


Тракийски дружества
Национален Странджанско - тракийски събор „Фолклорен венец Божура“ за 30 път

На 28 и 29 май в град Средец, в местността Божура се проведе Национален Странджанско-тракийски събор „Фолклорен венец Божура“, чиито традиционни организатори са Община Средец, Съюз на тракийските дружества в България, Народно читалище „Пробуда -1897“. Председател на Инициативния комитет е инж. Иван Жабов - кмет на Община Средец.

Участниците и гостите на празника бяха приветствани от кмета Иван Жабов и Красимир Премянов, председател на Съюза на тракийските дружества в България. Сред официалните гости бяха членовете на ВК на СТДБ Михаил Вълов, заместник - председател  на ЦР на Съюза и председател на Ямболското тракийско дружество, Божанка Николова, председател на ТД „Лазо Лазов“ в Средец, народната певица Калинка Згурова.

Председателят на СТДБ припомни 30-годишната история на събора, стартирал благодарение на д-р Стамат Апостолов, като родова среща на тракийския Шаматанов род. Постепенно през годините той се превръща от регионален в национален странджанско-тракийски събор, чиято главна цел е да съхрани  музикално-песенната фолклорна традиция,  да провокира интереса на младото поколение и да стимулира неговото развитие в областта на фолклорното ни наследство.

В първия ден на форума бяха представени традиционни тракийски  гозби и занаяти.

Във фестивалната програма участваха млади фолклорни таланти от цялата страна.  На сцената се изявиха представители от Националното фолклорно училище „Филип Кутев“ в Котел, от Музикалното училище във Варна, от Нова Загора, Карнобат, Сливен, Бургас, Ямбол, София. По регламент младите изпълнители на странджански и тракийски песни бяха разделени в четири възрастови групи. Най-малките участници бяха две момиченца на по 3 години.

Журито, което оценяваше изпълнителите включваше: диригентът Ваня Монева, народните певци Милен Иванов и Даниел Спасов, директорът на музикалното училище в Котел Георги Янакиев, Мария Градешлиева, Лазар Налбантов и инж. Иван Жабов, кмет на община Средец.

Наградените на „Фолклорен венец Божура“ 2022 г.:

Мария Стойчева от Бургас - най-добра в категория "Народно пеене" във II-ра възрастова група.

Памела Петкова от Сливен и Марк Боян Константинов от Котел си поделят  първото място в категория „Народно пеене“, III-та възрастова група.

Кристиян Дангърджиев от Бургас е първи в категория „Инструменталисти“ в III-та възрастова група.

Кирил Кацаров е първи в категория „Инструменталисти - любители“ в IV-та възрастова група. 

Симона Данева - първа награда в категория „Народно пеене - професионалисти“, V-та възрастова група. 

Петър Петров от Котел (кавал), Данелин Петков от Сливен (тамбура), Валентин Вълев от Бургас (гайда), Цветомир Герчев от Котел (гайда) и Християн Николов от Дебелт (гъдулка) си поделят първото място в категория „Инструменталисти – професионалисти“, V-та възрастова група.

Александра Белчева от ДФГ „Тракийче“ при НЧ „Л. Каравелов“, Бургас, получи грамота и парична награда от Съюза на тракийските дружества в България.

Лазар Налбантов, чиято кариера започва на фолклорните надпявания на „Божура“, стана носител на приза за цялостен принос към събора. Призът му бе връчен от кмета на Средец Иван Жабов.

Председателят на СТДБ награди  и кмета на Средец Иван Жабов с плакет „125 години организирано тракийско движение в България“.

На 29 май  в местността Божура се проведе гала - концерт на призьорите от конкурса и лауреати от предходните издания. Почитателите на фолклора се насладиха на изпълненията на гост-изпълнителите Тодор и Донка Кожухарови и оркестър „Южни ритми”, Янка Рупкина, Калинка Згурова, Ваня Дженезова, Златка Ставрева, Яна Иванова, Керка Тотева, Ирена Станкова, Квартет „Китен”, ТА „Въжички“ гр. Стралджа, Танцов клуб „Веселие”, ДЮТА „Искрици”, ТА „Странджанска жарава”, мъжка и женска фолклорни групи  при НЧ „Пробуда – 1897”, МФГ „Божура”.


 

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн