Архив - Събития-Национални 2011-2023
 
 


Тракийски дружества
Стотици българи се стекоха на Петрова нива, за да почетат паметта на загиналите в Илинденско - Преображенското въстание

Стотици български патриоти и признателни потомци на тракийци от всички краища на страната отбелязаха чрез традиционен събор 108-та годишнина от Илинденско-Преображенското въстание в местността „Петрова нива”. Съборът бе уважен от Константин Гребенаров областен управител на Бургас, евродепутата Ивайло Калфин, депутати от различни парламентарни групи, председатели на тракийски дружества и обществени организации.

Съборът бе организиран от Община Малко Търново, СТДБ и Регионалния съвет на тракийските дружества в Бургаски регион.

Програмата започна със заупокойна молитва в памет на загиналите за свободата, отслужена от Сливенския митрополит Йоаникий в храма-костница ”Света Петка”, построен преди осем години в чест на 100-годишнината от въстанието. Църквата се оказа тясна за признателните поклонници.

Тържествената част беше открита от заместник - кмета на община Малко Търново Катя Куюмджиева, която поздрави гостите и изрази признателността си към присъстващите. След нея думата взе председателят на Съюза на тракийските дружества Красимир Премянов, който отдаде почит на загиналите.

На честването присъстваха и четири военни роти – три пехотни и една военноморска, които изпълниха ритуали по военния устав и поднесоха венци пред Паметника на загиналите. Както всяка година съборът завърши с тържествена заря-проверка.

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн