Архив - Събития-Национални 2011-2023
 
 


Тракийски дружества
25-то издание на странджанско-тракийския събор „Фолклорен венец Божура”

На 28 май в местността Божура се проведе 25-то издание на странджанско-тракийския събор „Фолклорен венец Божура”, организиран от Община Средец, народно читалище „Пробуда -1987“, Историческият музей и Съюза на тракийските дружества в България. Фолклорният празник се провежда под патронажа на кмета на Общината Иван Жабов.

Гостите на празника и стотиците тракийци от цялата страна бяха приветствани от кмета на Община Средец Иван Жабов, областния управител на Бургас Вълчо Чолаков и Красимир Премянов - председател на Съюза на тракийските дружества в България.

Кметът на Средец Иван Жабов заяви, че  за 25 години  съборът е показал сериозно развитие. Той изрази удовлетворение, че въпреки мрачното време, съборът е уважен от много хора, което доказва, че Странджа е жива, а странджанската народна песен е една от визитките на България.

Председателят на Съюза на тракийските дружества в България Красимир Премянов заяви, че съборът е една от основните прояви за СТДБ през м. май, която тракийци високо ценят, защото стимулира интереса и любовта към богатото фолклорно наследство.

И тази година съборът продължи музикално-песенната традиция на Странджанско-тракийския край. Гостите се насладиха на изпълненията на Манол Михайлов, Янка Рупкина, Калинка Згурова, Ваня Дженезова, Яна Иванова, Ирена Станкова, Радостина Иванова и др.

Кметът на Община Средец бе награден за цялостен принос към събора. Престижно отличие получи и читалище „Пробуда -1987” в град Средец.

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн