Архив - Събития-Регионални 2011-2023
 
 


Тракийски дружества
XIV Регионален тракийски фолклорен събор „Спасовден”

На 6 юни православната църква отбелязва „Възнесение Господне”, а жителите на Медово и Ахелой честват патронния празник на двете населени места. По традиция и в двете населени места се проведоха тържествени служби. В Ахелой литургията бе отслужена от Негово Високопреосвещенство Сливенския митрополит Йоаникий.

Непосредствено след тържествените служби  на сцената в ахелойския парк започна XIV Регионален тракийски събор „Спасовден”.

Организатори на събора са: Община Поморие, Кметството на гр.Ахелой, Читалище „Светлина-1934” в гр.Ахелой и Регионален съвет  на Тракийските дружества в област Бургас

Кметът на община Поморие Иван Алексиев и кметът на Ахелой Иван Георгиев откриха мероприятието с приветствия към участниците и гостите. Откриването бе уважено от председателя на Общински съвет на Поморие г-н Адамов, от заместник-кмета Янчо Илиев и от общински съветници.

В събора участваха 97 групови и индивидуални изпълнители, чиито певчески изяви бяха оценявани от почетно жури в състав: проф. д-р Стефан Чапкънов – композитор и диригент; Мара Тенишева – преподавател по музика; Димо Карабелов – фолклорист и краевед и Георги Драганов – народен певец и преподавател.

Тракийският  фолклорен  събор „Спасовден” има за цел да съхрани българските народни традиции и обичаи като извор на непреходната сила на българския корен и дух, носещи посланието на вечната мъдрост на настоящето и бъдещето.

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн