Архив - В медиите 2011-2019
 
 


Тракийски дружества
Владика отказа да освети камбани за храм

Неосветени останаха трите бронзови камбани, дарени от тракийци за параклиса „Рождество Христово” в местността Богородична стъпка край курорта Старозагорски минерални бани.

Часове преди уречения час за тържеството владиката Галактион отказал да даде разрешение за тайнството под претекст, че още не била доизградена камбанарията, оплакаха се дарителите от тракийското дружество „Одринска епопея 1912” в Стара Загора.

Близо 3 000 лв. събрали за камбаните, тежащи по 60, 30 и 20 кг наследниците на бежанците от Беломорска Тракия, идеята им била освещаването да стане при старта на традиционния, вече 6-и по реда си фолклорен фестивал „Богородична стъпка”.  

Близо 4 000 души от цялата страна на възраст от 7 до 87 години взеха участие в надпяването на четирите сцени, 119 са индивидуалните участници, а 157 са хоровите и танцовите групи от 51 общини.

Преди официалното откриване на фестивала от Съюза на тракийските дружества в България обявиха, че радетелката за проявата, старозагорката Петра Мечева е удостоена със златен медал на името на Капитан Петко войвода за цялостния си принос по съхраняване и популяризиране на историята и кулутурните традиции.

Отличието връчи председателят на една от най-големите неправителствени организации у нас Красимир Премянов.

На голямата сцена редом с бившия кмет на Стара Загора и първи патрон на фестивала д-р Евгений Желев, се подредиха четирима от кандидатите за градоначалническия пост тази есен.

Жури с председател проф. Елена Кутева, директор на националния фолклорен ансамбъл „Филип Кутев” оценя участниците, всеки един от лауреатите получава и реплика на сребърна пафта.

За втори път по време на феста се проведе и детски пленер, в който се включиха близо 100 малки живописци, а над 30 бяха майсторите, които подредиха свои произведения на Улицата на занаятите.

Сред тях беше и художник самоук, предлагащ графични портрети на съвременни български политици за по 20 лв парчето.

/ STZ News.bg

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн